niedziela, 9 września 2012

Ciasto jabłkowe z mąki razowej z kruszonką owsianą

Dzień dobry,


no minęło kupę lat od mojej ostatniej bytności tutaj. To dzięki pewnej pomarańczowej firmie dostarczającej usługi internetowe, która skutecznie stara wcielić w życie zasadę: "Nie siedź w domu, nie korzystaj z neta bo i tak nie ma tu nic ciekawego. Lepiej zajmij się czymś pożytecznym!" Azaliż zajęłam się byłam. Po pierwsze walką z w/w instytucją (na razie nieskutecznie), po drugie składaniem kanapy (bardzo nieskutecznie), myciem podłóg (bardzo skutecznie, gdyż zakupiłam sobie nowego mopa, który jest zielony_und_mięciutki) oraz parapetówką (skutecznie). 



Z tej okazji ciasto zdrowe, pyszne i pożywne, stworzone oczywiście przez przypadek, jak każde genialne dzieło. Piekę sobie piekę, i się mi z margaryną pomyliło (za dużo) i ciasto nie było kruche tylko się diabelnie kleiło do rąk. A ja OCZYWIŚCIE zawsze przygotowana, że niby zakupy, planowanie itepe. Nic z tych rzeczy. Ja wszystko robię na ostatnią chwilę, chaotycznie i nawet mam tendencję do gubienia bardzo ważnych rzeczy (nie w pieczeniu, tylko w ogóle). Więc stoję, ręce uciapkane, moje NOWE szafki też i zero mąki. Co by tu wsypać? Już byłam na tyle zdesperowana żeby wsypać cokolwiek sypkiego, nie wiem, bułkę tartą, skrobię ziemniaczaną, ziemię do kwiatów??? Ale w ostatnim momencie neurony mnie się stykły i przypomniało mi się, że ostatnio moi rodzice zaopatrzyli mnie w wielkie wory mąk maści przeróżnej. Mąka typu graham, mąką razowa, mąka jakaś tam typ 1850 i insze cuda, więc mąka razowa mnie uratowała. Na niej zarobiłam do końca ciasto i kruszonkę. Wydaje mi się, że jak po tym poście nie zatrudnią mnie jako cukierniczki (ale nie jako pojemnika na cukier tylko cukiernik w wersji kobiecej) w jakiejś mega drogiej, wypaśnej cukiernii, to się zdziwię.



Ad rem.

Ciasto jabłkowe z mąki razowej z czekoladową kruszonką owsianą
Składniki na duża blachę lub dwie mniejsze
Ciasto:
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki zwykłej
2,5 szklanki mąki razowej
190 g margaryny/masła
3 jajka
7-8 łyżek śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 kg obranych i pokrojonych w ósemki jabłkek

Kruszonka:
160 g margaryny
2 szklanki płatków owsianych
1,5 szklanki mąki razowej
160 g cukru brązowego
2 łyżki cynamonu
0,5 szklanki kakao
szczypta soli
 
 
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść ręką ciasto, które potem włożyć do lodówki. Jabłka obrać, pokroić na ósemki i wydrążyć gniazda nasienne.
Wszystkie składniki kruszonki połączyć w misce.

Ciastem z lodówki wyłożyć dno wysmarowanej tłuszczem blachy. Można ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę. Na to wyłożyć wszystkie jabłka i posypać kruszonką. Piec około 40-50 minut w 170-180 stopniach.

PS. Jeszcze foty z nostalgiczną tęsknotą za ciepłem z ostatnich dni sierpnia.



2 komentarze:

  1. Z jabłkami? Z mąki razowej? Oj, na pewno by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to dałaś czadu :D Chociaż z ziemią do kwiatów mogło wyjść niezłe... byłabyś hipsterką w świecie kulinariów, która przeciera nowe szlaki w doznaniach smakowych :P

    OdpowiedzUsuń