niedziela, 23 września 2012

Placki pełnoziarniste z bananami

Jak wróciłam rano z parku byłam tak głodna, że aż mi się ręce trzęsły. Błyskawicznie zrobiłam więc placki i pochłonęłam ich dwie porcje. Teraz, zamiast pełna energii pracować, zalegam na kanapie i przeglądam czasopisma. Hehe a mam tonę rzeczy na jutro do roboty. No cóż, najwyżej powiem, że mi papiery pies zjadł! :)
P.S. Jak kot czarny przebiegnie ci drogę, to wiadomo. A jak ruda wiewiórka? :) Dziś w parku spotkałam dwie, były takie śliczne. Te amerykańskie chipmunks wcale mi się nie podobają (te takie jak Chip i Dale z Brygady RR).




Pełnoziarniste placki z bananami

1 szklanka mąki pełnoziarnistej (ja użyłam mąki graham)
2/3 szklanki mleka
2 łyżki stopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki cukru brązowego
2 banany rozgniecione widelcem
tłuszcz do smażenia

Mąkę połączyć z proszkiem i solą widelcem, dodać mleko, przestudzone masło. Wyrobić, na końcu dodać banany (nie rozgniatać na zupełną paćkę, banany mają być w cząstkach). Usmażyć na złoto. Podawać z dżemem, masłem fistaszkowym, czekoladowym, cukrem pudrem, syropem klonowym, miodem, twarożkiem, co tylko się komu nawinie.
Ja wlałam do szklanki pół kubka jogurtu, wsypałam łyżeczkę kakao i 2 łyżeczki pudru i energicznie wymieszałam i polałam placki. Pycha!

5 komentarzy:

  1. pyszne i zdrowe placuszki, mniam! :) a z bananem jeszcze nigdy nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się ten przepis, bo bardzo łatwo mogę go przerobić :) Ja tam papiery ignoruję. Mam lenia, a praca powoduje u mnie dreszcze... Dlatego ja sobie jeszcze poleżę na kanapie bez wyrzutów sumienia, a potem zrobię obiadek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nic dziwnego, że zjadłaś dwie porcje, jak można się oprzeć takim placuszkom :) Z bananami to jedne z moich faworytów.

    OdpowiedzUsuń
  4. placuszki z bananami -coś pysznego ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne wykorzystanie mąki pełnoziarnistej! Ostatnio używam tylko takiej, więc Twój przepis dodaję do ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń