środa, 19 września 2012

Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Dziś na kolację mam fasolkę szparagową mit bułka und masło. Ale że czasami nie poskąpię i ugotuję coś lepszego, to podaję przepis na zapiekankę z cukinii i ziemniaków. Przygotowałam ją w ramach odwiedzin (raczej wizytacji :)) moich znajomych w weekend.

Mijają wakacje i mijają lata (też mi, jakoś nie staję się młodsza, ino piękniejsza :)). Ale chyba widać już po mnie STAROŚĆ. Dziś pani dochtór z medycyny pracy, przy okazji wykonywania badań okresowych, nie wymacała mnie w te i wewte. Jak u niej byłam trzy lata temu to tak mnie wybadała, że czułam się na granicy molestowania. A dziś tylko: nie będę Pani męczyć, zmierzę Pani ciśnienie i już. Mówi: ooo niskie, to dobrze, długo Pani pożyje, niskociśnieniowcy nie dostają wylewów! Ponadto podzieliła się ze mną anegdotami o zdrowiu, i że ludzie są coraz wyżsi zawdzięczamy temu, iż żyjemy wśród elektryczności, która nas wydłuża. I mówi: Myśli Pani, że w zbroję Zawiszy Czarnego zmieściłby się jakiś gimnazjalista? (???)  Tę kwestię zostawiam szpecjalistom. 
Po drugie a propos starości to ostatnio czekam sobie na pociąg do pracy i podchodzi do mnie Pan, w średnim wieku, z beretem i średnio ładnie pachnący i pyta wprost: "Mogę Panią naszkicować?" Ja na to, że nie, dziękuję. A on: Oj, nie śpij dziewczyno, bo urodę prześpisz. Mogę cię naszkicować? Ja, że nie, nie jestem zainteresowana, a on: To musimy rozbudzić te zainteresowania :):) Teorię o przesypianiu młodości, urody też zostawiam innym. Jak to mówi moja siostra (:*) O losie!






Zapiekanka z cukinii i ziemniaków

600 g młodej cukinii (obranej, pokrojonej w plastry, jeśli ma duże gniazda nasienne, usunąć je wraz z pestkami, moja była młodziutka, że pokroiłam w plastry bez wydrążania)
600 g lekko obgotowanych ziemniaków
puszka pomidorów
200 g cebuli 
6-10 ząbków czosnku
250 g śmietany
4 jajka
papryczka chili
puszka groszku
150 g żółtego sera (startego na dużych oczkach)
gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na złoto, po czym dodać papryczkę chili (posiekaną lub w całości ale przed zapiekaniem usunąć ją) i puszkę pomidorów. Poddusić chwilę. Odstawić do wystudzenia. Jajka roztrzepać w misce, dodać śmietanę i ser potarkowany. Cukinię i ziemniaki pokroić w plastry tej samej grubości.  Wytłuszczoną dużą formę żaroodporną (ja użyłam garnka z metalowymi rączkami, nie mam takiego dużego naczynia) wykładać naprzemiennie plastrami cukinii i ziemniaków i przesypywać odcedzonym groszkiem (każdą warstwę warzyw lekko posolić) do końca. Na końcu zalać wszystko sosem pomidorowym a na końcu masą jajeczno-serowo-śmietanową. Piec w 180 stopniach około 40 minut.

4 komentarze:

  1. uwielbiam cukinię w każdej postaci :)
    pozdrawiam ciepło,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Cukiniowa zapiekanka wygląda pysznie.

    A ja się cieszę, że jednak młodsza od Ciebie jestem ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cukinię, za to nigdy nie jadłam zapiekanki ziemniaczanej. Może czas spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń