niedziela, 28 października 2012

Pizza jednorazowa

Pomyślałby chto, że blacha domowej pizzy to zbilansowany posiłek dla rodziny 2+2+pies. Dzisiejsza wizyta mojej przyjaciółki na obiedzie dowodzi zupełnie innej teorii. Okazuje się, że Amerykańscy naukowcy odkryli, iż pizza wchodzi szybko i gładko dwóm dorosłym gibkim jak trzcinka dziewczynom jak pensja urzędnicza na konto, jeśli przy tym jest dobra rozmowa, ploty, kupa śmiechu i winiacz. A fakt, że powyższe zdanie pisałam z 15 minut każe mi poszerzyć teorię i dodać coś jeszcze o ociężałości umysłowej po zjedzeniu CBP (całej blachy pizzy). Ledwo ruszam ręką, nie mówiąc o mózgu. Jedna półkula jeszcze łączy neurony, ale druga głośno chrapie. 

Fakt faktem, iż moje eL4 przeterminowało się było minionego piątku i jutro wracam do Fabryki. Anieli pańscy! Przecież ja już nawet nie pamiętam gdzie to dokładnie jest! Ja bym chciała być Królem Julianem, takie mieć życie jak na Madagaskarze!









Pizza na drożdżowym cieście:
składniki na niewielką blachę

300 g mąki
25 g drożdży
150 ml wody ciepłej
sól, pieprz
łyżka oleju
 Drożdże rozciapkać w ciepłej wodzie i wlać do mąki wymieszanej z przyprawami. Dodać olej i dość długo wyrabiać. Zostawić w misce, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po około 1-1,5 h, jeśli ciasto zwiększyło objętość, jeszcze raz wyrobić i wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę. Znów zostawić na blasze do wyrośnięcia.

Sos do pizzy
słoiczek koncentratu pomidorowego
4 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
5 liści bazylii, posiekane
oregano, suszone, wkruszone
sól, pieprz
łyżka oleju

Składniki wymieszać. Na podrośnięte ciasto rozsmarować sos do pizzy, wyłożyć wybrane składniki. My dziś wybrałyśmy każdy składnik :) Brokuły, pomidory, krewetki, papryka, oliwki, pieczarki w ilości hurtowej dla pułku marynarki wojennej. Na to wszystko położyć starty ser żółty i włożyć do pieca. Piec 160-180 około 20-30 min, jak góra szybko się zrumieni, to włączyć sam dół i dopiec.

:)

6 komentarzy:

  1. To jest najgrubsza pizza jaką widziałam. Ciasta w niej mniej niż składników - zrób mi taką :D

    Korkociąg czeka na Ciebie! Oryginalny z Wrocławia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z przedmówczynią. Bardzo hojna pizza i ile sera, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak jakoś wyszło, ale zamiast fast foodowej pizzy mialam warzywna zapiekanke! :) zdrowo i lajt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. WOW! Mega ilość składników. Jak będę kolejny raz dzwonił po pizzę z Dominium, to muszę podrzucić im ten przepis - niech się wykażą i jeszcze rabat dla firm dadzą :)
    Sam też muszę spróbować coś takiego zrobić w domu, bo wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zamiast zamawiac pizze zaklep sam swoja i wrzuc na nia wszystko co masz pod reka, wyjdzie smaczniej i wlasnie taka gruba warstwa :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wymiatasz zawartością tej blachy! Pierwszorzędnie!

    OdpowiedzUsuń