sobota, 15 lutego 2014

Karnawał! - Chlebek czekoladowo-bananowo-fistaszkowy

Za każdym razem kiedy rozmawiam z moją siostrą, mam rewelacyjny humor i czuję, że mogę zdobyć wszystko, pojechać wszędzie i robić wszystko na co mam tylko ochotę i świat stoi dla mnie otworem. Należy ona do, jak to ja nazywam, sekty pozytywnego myślenia, bo wszędzie rozsiewa pozytywną energię, zapał i uśmiech. Trudno nie bawić się dobrze w jej towarzystwie pod warunkiem totalnego braku marudzenia. Od razu po takich rozmowach chce mi się chodzić do pracy, ale nie ze względu na to, iż kocham to miejsce, ale dlatego, że wiem, że trudna środowiskowo praca schodzi od razu na drugi plan. Olewać to wszystko, durną dyrektorkę z jej komisjami do spraw odpowiedniego nachylenia liter w dokumentach (sic!), najważniejsze są pozytywne emocje i energetyczni ludzie, jakimi się powinniśmy otaczać. Muszę kiedyś podesłać jej ten chlebek :)



Chlebek czekoladowo-bananowo-fistaszkowy

1 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia, może być też z powodzeniem pszenna jak ktoś tylko taką ma)
1/2 szklanki cukru brązowego (chlebek nie jest słodki, nie jest to ciasto)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 dojrzałe banany
3 jajka
130 ml stopionego masła
100 g posiekanej gorzkiej czekolady (może być też biała lub mleczna- wg gustu)
puszka niesolonych prażonych fistaszków

W misce wymieszać suche składniki- mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. W osobnej misce rozgnieść widelcem lub takim wihajstrem do rozgniatania ziemniaków banany, dodać jajka i ostudzone masło. Dobrze wymieszać. Do mokrych składników dodawać suche i mieszać (niekoniecznie mikserem, łyżka daje radę, pod koniec masa jest bardzo gęsta). Na koniec dodać posiekaną czekoladę i znów wymieszać.

Przełożyć do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i na wierzch wyłożyć fistaszki (ja nie siekałam ich) i lekko dłonią docisnąć, bo po upieczeniu będą spadać. Piec 50-60 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Ja ostatnie 15 min zakryłam keksówkę papierem, żeby fistaszki się nie spaliły. 

Chlebek jest rewelacyjną przekąską, można posmarować serkiem, miodem, dżemem albo jeść tak na sucho. Można tez dodać inne orzechy, bakalie, wiórki etc. Stanowi bardzo dobre źródło magnezu (czekolada i kakao) i potasu (banany), świetne jako niesłodka ale wartościowa i odżywcza przekąska).

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Sekta pozytywnego myślenia brzmi baardzo pozytywnie :D Świetnie jest mieć kogoś bliskiego, z kim zawsze można pogadać. Zazdroszczę takiej siostry! :)
    A chlebek - nic dodać, nic ująć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek prezentuje się świetnie, jak znajdę trochę czasu to chętnie taki upiekę. Do kawy będzie jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń